KTO MOŻE SKŁADAĆ WNIOSKI
|
Osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, która:
- posiada zarejestrowaną działalność w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych,
- działa jako przedsiębiorca wykonujący działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo.
Rolnik, domownik, małżonek rolnika podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy w pełnym zakresie – dotyczy podmiotów składających wnioski w naborze tematycznym dotyczącym wsparcia rozpoczynania działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.
|
POZIOM DOFINANSOWANIA
|
Poziom pomocy wynosi 50% kosztów inwestycji kwalifikującej się do wsparcia.
Maksymalna wysokość pomocy w ramach poddziałania przyznana w okresie realizacji Programu jednemu beneficjentowi wynosi 3 000 000 zł, a w przypadków związków grup producentów rolnych lub zrzeszeń organizacji producentów, wynosi 15 000 000 zł. Minimalna wysokość pomocy przyznana na realizację jednej operacji wynosi 100 000 zł.
|
TYPY PROJEKTÓW PODLEGAJĄCYCH FINANSOWANIU
|
Wykaz wykonywanych rodzajów działalności gospodarczej, w zakresie których może zostać przyznana pomoc:
- 10.11.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U. , nr 98poz. 630) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tym rozporządzeniu.
- 10.12.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu-w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U., nr 98 poz. 630)
- 10.13.Z Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
- 10.31.Z Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków
- 10.32.Z Produkcja soków z owoców i warzyw
- 10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
- 10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
- 10.51.Z Przetwórstwo mleka i wyrób serów
- 10.61.Z Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
- 10.62.Z Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych -dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię
- 10.89.Z Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj
- 10.89.Z Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana -dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu
- 10.91.Z Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich
- 10.92.Z Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych
- 11.01.Z Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi -dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia
- 11.02 Z Produkcja win gronowych
- 11.03.Z Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych
- 13.10.D Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej
- 20.14.ZProdukcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych- dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia
- Przetwórstwo roślin na produkty, które są wykorzystywane na cele energetyczne.
|
KATALOG KOSZTÓW KWALIFIKOWANYCH
|
Do kosztów operacji, które kwalifikują się do wsparcia, zalicza się m.in. koszty:
1) zakupu (wraz z instalacją)
- maszyn lub urządzeń do:
- magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania,
- przetwarzania produktów rolnych,
- magazynowania produktów rolnych lub półproduktów oraz przygotowania ich do sprzedaży,
- przetwarzania lub magazynowania produktów rolnych wyposażonych w instalacje związane z ochroną środowiska i przeciwdziałaniem zmianom klimatu,
- aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,
- oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania;
2) budowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją:
budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),
- budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych,
- pomieszczeń higieniczno-sanitarnych,
"Koszty budowlane" będą kwalifikowane wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń, natomiast zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu jest całkowicie wykluczony z finansowania.
3) przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności:
kosztorysów,
- projektów technologicznych, architektonicznych lub budowlanych,
- przygotowania biznesplanu,
- sprawowania nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego w wysokości nieprzekraczającej 10 % pozostałych kosztów kwalifikowalnych.
|